Viking Tour dag 4-7

Dag 4. 110 km, Laerdal – Turtagrö – Skjolden, ca 2600 höjdmeter
Vi startar åter igen dagen tillsammans – en 160 personer stor klunga. I ca 30 km ligger vi tillsammans, guidade av proffsiga Belgiska motorcykel-förare. Det är en rätt häftig känsla att susa fram tillsammans så många i 30 km/h, och inte vara rädd. Det är en bra och positiv känsla i klungan! I Årdal släpper motorcyklisterna klungan, och klättringen börjar. Serpentiner. Smal väg. En bil som passerar oss behöver fälla in backspegeln för att komma förbi. Trots att vi nästan cyklar bredvid vägen. Tur att mormor och Aksel kom iväg före cyklisterna, säger Thor och jag till varandra. Och tur att vi inte visste om att det skulle vara såhär smalt och brant och snirkligt. Då hade mormor aldrig vågat köra! Vi klättrar och klättrar, passerar flera cyklister, och kommer till slut upp till Feed Station, där vi trycker bananer, smörgåsar, kaffe och ammar. Matstationerna på VT är grymma! De vet precis vad trötta cyklister vill ha!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi trampar vidare över fjället. Det är uppför. Uppför är som temat för VT. Så lite nerför. Så mer uppför. Serpentiner. Fjäll. Magiskt! Över till Turtagrö, och därifrån ytterligare en klättring på omkring 400 höjdmeter. Mål! Möra ben! Jag vänder snabbt och rullar ner till hotellet i Turtagrö där Aksel och mormor väntar. Sitter där och ser ut över fjället, och tycker att livet är toppen. Innan vi rullar ner till Skjolden och Vassbakkens camping.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 5: ca 35 km, time trial, Lom – Lom
Nästa dag är det “vilodag”, det är tempo och det är “norwegian flat”. Det betyder att det bara är runt 400 höjdmeter, och mer “slakmota” än riktig klättring. Det går längs fjordar och älvar, och det är fantastiskt. Jag älskar tempo, älskar att vara ensam med cykeln och mina ben. Trampar på utan att ta ut mig. Njuter. Efteråt njuter vi länge i gräset på rastplatsen vid fjorden. Lyxar med en soft-is. Springer på löparbanan på idrottsplatsen. Badar i fjorden. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Medan vi väntar på att Perra ska presentera dagens resultat sitter på gräset med ryggen om väggen till Skjoldens lilla badhus och tittar ut över fjorden samtidigt som jag ammar Aksel. Ett lyckorus genom kroppen. Det känns verkligen som att livet har börjat igen, jag är tillbaka! Efter månader av slit, smärta och oro har livet kommit tillbaka! Jag är så oerhört tacksam mot min mamma som är med oss nu, och hjälper oss. Utan henne hade det här äventyret aldrig blivit av. Så glad att hon
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dag 6. 110 km, Skjolden – Juvvas – Lom, 3900 höjdmeter
Det är dags, etappernas Etapp, den tuffaste cykeletapp du kan hitta, Tour De France inräknat. Från havsnivår i Skjolden, 1500 höjdmeter rätt upp. Sedan ner. Sedan upp 1500 höjdmeter upp på Juvvas. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi är sjukt laddade. Vi trampar upp till Turtagrö och vidare till Feed Station. Aksel får mat, och så vidare över fjället, hissnande vackert!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Till sist är det dags för Den Stora Utmaningen. Vi matar Aksel innan vi viker av upp mot Juvvas. Det är 15 km. Nästan 1500 höjdmeter. Och det visar sig vara fruktansvärt brant. Långa bitar får vi zick-zacka över vägen för att ens kunna trampa runt. Jag känner mig inte direkt superproffsig. Men upp kommer vi. Målet är på toppen, och vi får veta att vi haft en snitt-lutning på 9,6% i 15 km. 16-17% långa bitar. Sedan återstår bara att vända, och rulla ner igen, mata Aksel en gång till, och köra sista 15 km ner till Lom. När vi kliver av cyklarna vid Lom Camping är vi trötta, lyckliga, och stolta.

Dag 7. 100 km, Lom – Beitostölen, 2100 höjdmeter.
Sista dagens sträcka känns som en cake walk jämfört med gårdagens. På Viking Tour är inte hälsningsfrasen på morgonen är inte “How are you?” utan “You survived!?” Och nu är det alltså sista dagen. Efter en gruppbild släpps klungan iväg. Vi hamnar i en mycket bra klunga, och kör med ungefär 40 km, fram till Feed Station. Där tappar vi dem eftersom Aksel ska ha sin mat. En veckas tuff cykling har slitit på våra kroppar, och det är inte med helt fräscha ben vi kör partempo upp för och över fjällen. Efter ett tag kommer vi ikapp Stein och vi blir tre. Skönt i motvinden, även om energinivåerna blir mer än lovligt låga. Ett sista amningsstopp, jag är så energilåg att världen börjar förlora färgerna och blir svartvit, en lång utförskörning mot målet där vi inte vågar haka på en klunga som kör om oss eftersom det känns för riskabelt att cykla så tätt tillsammans. Och så Målet! Målet! Vi klarade det! Vi körde hela Viking Tour, med Aksel och mormor i supportbilen, och med snudd på pinsamt dålig träningsnivå.

Thor säger att hade han vetat hur tufft det skulle vara hade han nog inte ställt upp. Jag tackar i hemlighet gud att han inte visste, så jag fick möjligheten att köra! Det här har varit fantastiskt rakt igenom. Vilken upplevelse! Vilken natur! Vilken känsla. Jag har kommit tillbaka, jag lever igen, jag älskar det här!

Rent resultatmässigt är mina tider runt 4-5 plats på temposträckorna och om man räknar bort tiden för amningsstoppen (där vi ju även tappade klungorna och fick cykla partempo stora delar av loppet). Det tycker jag är ok med tanke på att jag knappt cyklat på ett år, och dessutom brutits ner av besvärlig graviditet och sjukhusboende. Och det ger mersmak inför nästa år.

This entry was posted in Cykling, Tävling. Bookmark the permalink.

4 Responses to Viking Tour dag 4-7

 1. Martin S. says:

  Magiskt! Såg ut som att ni fick uppleva väldigt fint väder också, skönt :-)

  Skjolden-Djupvass-Lom låter som en episk etapp. Du är inte heller ensam om att ha zickzackat uppför till Djupvashytta.. nedför från “hytta” smälte min slang p g a värmeutvecklingen av allt bromsande. Du klarade dig bättre ser det ut som :-)

  Ruggigt starkt. Hoppas alla var nöjda med semestern och att det blir fler gånger!

  • admin says:

   Det kommer garanterat bli fler gånger!! Jag laddar redan för 2014 :)

   Vi fick stanna en gång på vägen nerför för att kyla ner fälgarna!

 2. A1 says:

  Vilken prestation!!!

  Stora Grattiskramen att ni klarade det!

 3. Linda Sandgren says:

  Roligt att läsa om er tävling! Så himla kul att ni kom iväg, att ni kom i mål, att mormor lyckades köra och att Aksel slapp hungra på vägen! Och man blir ju sjukt sugen på att cykla i Norge när man läser. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *