Pomodoro-vila och en rumpa på två bröllop

“Man kan inte dansa på två bröllop med en rumpa”

Det är Staffan Nöteberg som delar med sig av sin farfars (eller farfars fars?) visdom. Jag är på hans föreläsning om pomodorometoden och jag känner att jag är något på spåren. Pomodoro handlar om att fokusera på en sak – bara en – i 25 minuter. Klarar man det får man belöningen: att göra ett kryss på ett papper.

Jag tror stenhårt på det här. Ett av mina största hinder mot att jobba effektivt är att jag blir ofokuserad. På jobbet kommer folk förbi skrivbordet eller ringer, det kommer mail (även om jag redan har lärt mig att stänga av outlook när jag verkligen behöver göra något), och för att inte tala om alla tankar och idéer som far runt i huvudet. Kom ihåg att ringa X. När jag sen jobbar med uppgift A borde jag tänka på att B. Inte glömma att göra C. Ja, ni vet. En jäkla massa bra idéer, och en hel del som inte får glömmas. Till slut har jag börjat med tusen saker och inte kommit i mål med särskilt många. Ni vet hur det är. Antar jag. Och andra gånger lyckas jag fokusera. Jag glömmer allt annat och bara kör. Det är underbart, känns häftigt och blir väldigt effektivt.

Med pomodorometoden hjälper man sig själv att komma till sådana stunder genom att skapa sig en “time box” och vara fokuserad i 25 minuter, och genom att ha strategier för att hantera störningarna.

Jag fick lust att testa direkt, och tyckte det funkade fint! Sen blev jag sjuk (vilket inte alls har med pomodoro att göra) och nu kör jag pomodoro-vila. Dvs vilar fokuserat i 25 min i taget. Det gör det lite lättare för sådana som mig som egentligen inte alls är så bra på att vila. Så nu hoppas jag att pomodoro hjälper mig att bli frisk snabbare!

ps. Pomodoro betyder “tomat” och kommer från den tomat-formade ägg-klockan som var den som användes för att räkna ner 25 minuter när tekniken utvecklades någonstans i Spanien.

This entry was posted in Föreläsning, inspiration, Ledarskap. Bookmark the permalink.

2 Responses to Pomodoro-vila och en rumpa på två bröllop

  1. Micke says:

    Ska googla det. Krya på dig.

  2. KJell says:

    Det är bättre att en sak genomförd än 10 genomförda till 10 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *