Om strumpornas betydelse för lönen

Häromdagen skulle jag köpa strumpor till min lille Aksel. Han drar storlek som en 3 månaders, så det fick bli ett par strumpor i storlek 15. När vi sorterat bort de rosa med spets och prinsessor och de svarta med spindelmannen och star wars fanns det två kvar: röda med texten “söt” och blåa med texten “busig”. Aksels pappa la in veto mot de röda, så det fick bli ett par blå. IMAG0144

Helt övertygad om att texten på strumporna är till för föräldrarna och andra vuxna som umgås med barnet: dels kan man tvivla på läskunnigheten hos tre-månaders bebisar och skulle bebisen kunna läsa ser man att texten är upp-och-ner för barnet men rättvänd för blöjbytaren.

Ytterligare ett av alla tecken på att vi långt innan barnen kan prata ger killar och tjejer olika karaktärer. Och jag är övertygad om att detta är en av grunderna till att vi läser artiklar som den i DN där det står: “Bara två kvinnor bland de tio högst betalda“.

I artikeln har DN sammanställt lönerna hos 225 höga chefer i staten. Ungefär hälften av dem är kvinnor – så lång bra. Men, skriver DN, av de tio högst betalda av dessa hittar vi bara två kvinnor, och av de tio lägst betalda hittar vi sju kvinnor. För mig är inte förklaringen att kvinnorna får sämre betalt för lika arbete, för tittar man lite närmare på listan hittar vi chefer inom Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Trafikverket och Karolinska Institutet på listan med de högst betalda. På listan med de sämst betalda cheferna finns bland annat Dans- och Cirkushögskolan, Operahögskolan och Kungliga Konsthögskolan. Jag tycker att det är helt i sin ordning att chefen för Trafikverket eller Försäkringskassan tjänar mer än chefen för Dans- och cirkushögskolan. Problemet (just här, därmed inte sagt att det alltid är så att kvinnor får samma lön för lika arbete, men det är mer mångfacetterat än så) är snarare att vi inte hittar kvinnorna på de jobb som borde ha bäst betalt. En av anledningarna till det är att vi uppfostrar flickor och pojkar olika. Bland annat genom att ge dem olika strumpor.

This entry was posted in Ledarskap, Teknik. Bookmark the permalink.

4 Responses to Om strumpornas betydelse för lönen

 1. Carin says:

  Väldigt bra skrivet!

 2. Hans Sjöholm says:

  Hej Anna!

  Med risk att avvika från din huvudavsikt med artikeln (jämställdhet) så vill jag ändå föreslå att du/ni nästa gång köper BÅDE röda och blå strumpor, och dessutom använda en av varje! Barn (både pojkar och flickor) kan ju faktiskt vara både busiga och söta på en gång!

  Hälsar, Hans.

  • admin says:

   Självklart är det så vi ska göra! Jag kommer galoppera tillbaka till butiken så snart jag kommer åt och köpa ett par till. Grämer mig bara lite att jag inte kom på det själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *