inspiration från sommar i P1

Grattis till alla som genomfört Cykelvasan och Kalmar Iron Man i helgen. Kul för er som sprang Midnattsloppet. Själv har jag suttit vid skrivbordet i helgen, sytt så symaskingen blivit varm, och försökt röra mig långsamt och prata lite. Förkyld och ont i halsen. Igen (ja, det känns som igen, men när jag tänker efter var jag ju faktisk frisk fyra av de fem veckor som lillskrutten inte var på dagis).

Bryt ihop och kom igen, tänkte jag. Och lyssnade på Sommar i P1. Agnes Wold. Tack! Det var spännande att höra om hur du och din vän grävde fram hur det egentligen låg till med diskrimineringen av kvinnor i medicinsk forskning, att kvinnor behövde vara 2,6 gånger så meriterade som män för att få samma tjänst. 1995. Det var spännande att höra om hur Marie Curie ombads av Nobel-kommittén att inte komma till Stockholm för att ta emot sitt andra nobelpris, för att det hade florerat rykten om att hon hade haft en kärleksaffär med en man på hennes lab. Det var spännande att höra att kvinnor, enligt svensk lag, inte fick bli professorer eller läkare på sjukhus för omkring hundra år sedan.

Saker har förändrats på hundra år, och även på tjugo år, och det är strålande, men samhället färgas förstås av sin historia.

This entry was posted in Träning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *