Entropi

Kanske minns du lektioner i termoynamik eller fysik, när begreppet entropi nämndes i samma mening som att dra i ett gummiband. Så var det något om värmeutveckling. Och sen går det inte att minnas mer.

Jag minns detta vagt. Jag minns också en liknelse där ett stökigt rum används för att beskriva begreppet, och det har fastnat hos mig (kanske för att jag inte är så mycket för att städa?). Naturen och världen strävar efter maximal entropi, dvs maximal stökighet och minimal energinivå. För att ordna och strukturera behöver man tillföra energi.

För mig är entropi ett livsviktigt begrepp. Jag tänker på det ofta, och har även sytt och tryckt mössor med termodynamikens andra huvudsats på (den som säger att entropin ökar om man inte tillför energi).IMG_20150429_163257

I veckan hände något häftigt – jag träffade tre andra kvinnor för att äta middag och prata kring temat entropi. En psykolog, en språkvetare, en fysiker med stora tankar och så jag – och tankarna strömmade. Vi var inte mer än knappt bekanta, men kom samtalet berörde inte de vanliga frågorna om barn och semester utan de ovanliga om entropins relation till smörfigurer, buddhism, dödsångest, miljöförstöring, och sannolikheten att träffa någon man känner på gatan utanför.

Jag får ägna kommande inlägg till att förklara mer. Just nu vill jag bara uppmuntra alla till att träffa människor du knappt känner och prata med dem om viktiga frågor. Du kommer att växa och er relation kommer att växa. Ungefär som de 36 frågor som Arthurs Aron mfl kom fram till som får människor att bli kära. Här finns de 36 frågorna.

 

This entry was posted in Träning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *